Utbildningar/föreläsningar
Välj ett tema eller kombinera. Program sätts ihop efter önskemål och anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Välj om det enbart ska vara teoretiskt, praktiskt eller om teoretiskt innehåll ska varvas med praktiska moment.
Matallergi
Senaste fakta och nyheter om allergi och överkänslighet mot mat. Så gör du säkra, trygga och läckra måltider till dina allergiska och överkänsliga matgäster. Konkreta råd ges på maträtter och lämpliga livsmedel att använda i allergiköket.
Växtbaserat är framtiden
Mer växtbaserat på menyn är avgörande för en hållbar miljö. Växtbaserad matlagning rymmer variationer och möjligheter. Inspiration på hur du praktiskt går till väga för att bjuda på fräscha maträtter som gör gott för både hälsan och klimatet.
Kökets kemi
Varför blir färsen rosa, potatisen klistrig, moset segt, pastan klibbig. Det finns många andra saker som är värda att ha kontroll på när du lagar mat. Upptäck hur nyfikenhet kan förhöja den egna matlagningen. Ju mer du förstår om vad som händer i maten som lagas desto bättre blir det färdiga resultatet.
Mat och måltider för äldre/seniorer
Hur skapas lustfyllda måltider för seniorer? Hur förhålla sig till Socialstyrelsens krav mot undernäring? Få nya perspektiv på mat och måltider till äldre/seniorer, hur smaklökarna kan retas och vilken betydelse måltidsupplevelsen har för ätandet och välbefinnandet. Varför smakar maten annorlunda för en äldre person?
Satsa på service och bemötande
Ta pulsen på maten och miljön för att bli ett framgångsrikt team i köket. En måltidsmiljö som präglas av bra bemötande och god service ger ökad arbetsglädje och ökad trivsel på arbetsplatsen. Den här föreläsningen lär dig att vara kreativ och entusiasmerar dig att se på servicearbetet på ett professionellt sätt.
Mat och måltider i förskola och skola
Rätt mat och näring för barn/elever är av största vikt för att hålla prestation och koncentration på topp. Men vad är det som gäller och vad visar forskningen på när andra uttrycker tyckande och åsikter om mat? Här får du konkreta råd om hur du bemöter och hanterar frågor kring mat och måltider i förskolan och skolan.
Praktisk näringslära
Maxa maten med smak och näring. Du får verktyg för att skapa goda och näringsriktiga måltider utifrån hur mycket energi och näring som matgäster behöver i livets olika faser.
Kryddmagi och smaksättare
Kryddor och smaksättare bidrar till att ge smaklökarna ett glädjesprång. Det gör matlagningen roligare och kan förhöja smak och utseende hos den enklaste rätten. Konkreta förslag varvas med exempel på hur du kan skapa smaksensationer och doftupplevelser. Men också hur smaklökarna utvecklas under livet.
Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta MatKompetens så berättar vi mer och skickar en offert.